Vítejte na oficiálních stránkách Klubu sběratelů kuriozit
English version
Deutshe version
Home | O klubu | Členství v KSK | Plán akcí KSK | Sběratelské materiály | O KSK jinde | Kontakty | Inzerce | Odkazy
Čokoládové obaly » Československý čokoládový a cukrovinkářský průmysl v době první republiky

Československý čokoládový a cukrovinkářský průmysl v době první republiky

Čokoládové obaly - Československý čokoládový a cukrovinkářský průmysl v době první republiky V době vzniku samostatného Československa bylo na našem území soustředěno přes padesát továren na čokoládu, cukrovinky a trvanlivé pečivo. Od počátku 20. let začala zakladatelská vlna desítek dalších podniků, takže v průběhu 10 let přibylo na 60 nových továren. Největší koncentrace továren se nacházela v Praze, Brně, Olomouci, Kolíně a v Bratislavě.

Dovoz kakaových bobů činil v té době 1,5 % světové produkce a Československo zaujímalo spolu se Španělskem šesté místo na světě, dokonce předstihlo i Švýcarsko. V roce 1925 byl založen Spolek průmyslu čokolády a cukrovinek, který hájil společné zájmy podnikatelů v tomto odvětví, spolek měl na počátku 54 členů. V odvětví bylo zaměstnáno na 20 000 lidí, z dvanácti největších čokoládoven byla polovina s českým kapitálem a polovina s německým.

Na trhu působilo několik zahraničních společností, jako např. německá firma Stollwerck v Bratislavě a tři původně drážďanské firmy v Děčíně-Podmoklích – Diana Hartwig & Vogel, Jordan & Timaeus a Otto Rüger. Dováželo se holandské kakao Bensdorp, které se zde balilo, zastoupení zde měly i známé firmy Van Houten a Nestlé, které zde ale nevyráběly čokoládu, Van Houten zde prodával své světoznámé kakao a Nestlé vyrábělo dětskou výživu, sušené mléko a nápoj Nescao. V Bratislavě kromě Stollwerck /nyní Figaro/ sídlila známá rakouská firma Pischinger/od ní je odvozen název pro oplatku/ a v Opavě se vyráběla v licenci švýcarská čokoláda Maestrani.

Československé firmy zavedly několik inovací, které se potom rozšířily do celého světa. Např. hodonínská firma Vista/Küfferle vyrobila v roce 1935 první porézní čokoládu, kterou si nechal patentovat Ing. Pavlík. Známá firma Lidka Koukol a Michera Kutná Hora vyvinula čokoládovou pastu Chocoline, předchůdkyni dnešní italské Nutelly. A do třetice, světoznámé komprimáty PEZ /u nás později známé jako LIPO/byly poprvé vyrobeny v Liberci v roce 1928 Eduardem Haasem, teprve po válce se výroba přemístila do Rakouska a rozšířila do celého světa.

Stanislav Krámský


[ 19. 08. 2018 | Komentářů: 0 | Doporučit | Vytisknout | 4700 přečtení ]
Časopis Sběratel

Aktuální číslo
SBĚRATEL 1/24

časopis Sběratel

( Více informací o číslu )

Nejbližší akce KSK
Členský adresář
XX.
ČLENSKÝ ADRESÁŘ

XIX. členský adresář

( Více o adresáři )
Série kalendáříků

SÉRIE KALENDÁŘÍKŮ
na rok 2024

SÉRIE KALENDÁŘÍKŮ
na rok 2024

SÉRIE KALENDÁŘÍKŮ
na rok 2024

Katalog PE
Nové knihy

Home | O klubu | Členství v KSK | Plán akcí KSK | Sběratelské materiály | O KSK jinde | Kontakty | Inzerce | Odkazy

Powered by phpRS. Copyright © Klub sběratelů kuriozit 2001-2024. Všechna práva vyhrazena. Kopírování jakékoli části možné jen se svolením autora.