Výstav vzrostl navzdory krizi – Pivovar Svijany loni uvařil 437 tisíc hl piva, což oproti předchozímu roku představuje nárůst 13,4 %. Většina produkce směřovala na tuzemský trh. Celý pivní trh v České republice přitom loni podle odhadů zástupců pivovarského průmyslu klesl přibližně o dvanáct procent, některým zejména menším pivovarům ale výstav navzdory krize stoupl.
Herold vyrobil více piva
– jeden z nejmenších průmyslových pivovarů, Pivovar Herold Březnice, loni zvýšil výstav o procento na 11 330 hl piva. Obchodní ředitel pivovaru uvedl, že na nárůstu se projevila zejména vyšší výroba pšeničného piva. Celý tuzemský trh s pivem přitom loni podle odhadu svazu pivovarů klesl o 12% a pokles, byť menší než loni, zřejmě nastane i v letošním roce. Kopřiva proto očekává zvýšený konkureční boj na tuzemském trhu. Uvedl, že letos by chtěli vyrobit zase o něco více piva, ale bude to těžké. Hlavní část výroby obstarává světlé výčepní pivo a ležák. Loni ale pivovar začal vyrábět i pivo nealkoholické s názvem Střízlík. Přes 50% procent výstavu pivovar vyvezl do zahraničí.
Konec půstu
- v Litoměřicích byla po devíti letech obnovena výroba piva. Koncem ledna začal v centru města fungovat minipivovar Labuť s výstavem 600 hl piva ročně. Pivo zatím nemá název, rozhodne se v anketě mezi obyvateli města.
Prazdroj vybuduje stáčecí linku na PET lahve
– Plzeňský Prazdroj zahájil přípravu stavby nové stáčecí linky na PET lahve za 150 milionů korun. Linka s hodinovým výkonem až 18 tisíc lahví bude instalována ve stáčírně v Plzni. Provoz zahájí v průběhu roku. Investice je reakcí na měnící se požadavky českých pivařů.
Malý jihlavský pivovar uvaří první várku
– v novém malém pivovaru v Jihlavě se v nejbližších dnech začně zkušebně vařit pivo. O pivovarské zázemí s varnou byla obohacena restaurace v sousedství radnice na Masarykově náměstí. Ročně se tam bude moci vařit až tisíc hl nepasterizovaného a nefitrovaného piva.
Pivovar Svijany do spilky a sklepů vloží 54 milionů
– Pivovar Svijany investuje 54 milionů korun do nové spilky a ležáckých sklepů, z toho dvacet milionů bude stát samotná stavba a zbylou část tvoří náklady na technologie uvedla mediální zástupkyně pivovaru Petra Winklerová. "Momentální kapacita šesti samostatných spilek se 49 kvasnými káděmi se již ukázala jako nedostatečná, a proto byla v lednu zahájena výstavba sedmé spilky, v níž bude svijanské pivo kvasit v sedmnácti nových nerezových otevřených kádích," uvedla.
S novou spilkou souvisí také investice do rozšiřování kapacit pro zrání piva. Ve svijanech se nechává pivo uležet podle druhu třicet až šedesát dní v ležáckých tancích, ocelových nádobách o objemu od šedesáti do 600 hl piva. Ležácké tanky pivovar instaluje téměř každý rok, naposledy před dvěma lety.
"Zprovoznění nově budovaného sklepa s 27 ležáckými tanky je plánováno na březen. Kapacita dozrávajícího piva se tak zvýší o dalších 15 tisích hl hl," podotkla Winklerová.
Petr Nahodil